€2.187,85 opgehaald

Doel: €5.000

Doneer via onze teampagina

Wij voeren opdrachten uit die geld opleveren!

Team Frosty Lovers gaat opdrachten aan tijdens de Noordkaap Challenge! En we willen niet alleen onze eigen grenzen verleggen, maar ook een bijdrage leveren aan een goed doel. Daarom willen we onze volgers uitdagen om challenges voor ons te verzinnen in ruil voor donaties voor Stichting Het Vergeten Kind. Help jij mee? Neem contact op!

Team Frosty Lovers voor het vergeten kind

Een van de challenges die we aan gaan, is de Surströmmings-Challenge. Surströmming is een typisch Scandinavisch delicaatje bestaande uit ingeblikte haring. De haring wordt gevangen in de Oostzee in het voorjaar en gezouten om vervolgens te laten gisten. Hierna wordt het een maand in een blik gelegd. Dit proces van gisting levert een opbollend blik met een scherpe geur en een ronde smaak met een onmiskenbare zuurheid. Dit is de eerste keer dat wij zelf surströmming willen proberen en we willen onze volgers uitdagen om hetzelfde te doen.

Maar waarom is ingeblikt voedsel zo’n goede manier om voedsel te bewaren? In de tijd dat men nog niet wist hoe men voedsel kon conserveren, was het een hele onderneming om soldaten op veldtocht of matrozen tijdens een lange zeereis te voeden. En daarom loofde de Franse regering in 1795 een beloning uit voor degene die een oplossing vond. Nicolas Appert kwam toen op het idee om levensmiddelen in glazen potten te doen. Hij verhitte deze 30 minuten in water met een temperatuur van 110-130 graden. De hitte doodde de microben en zo ontdekte hij het inmaken en steriliseren. Tegenwoordig worden fruit en groente direct na het oogsten ingeblikt. Ze worden gewassen, gesorteerd, gestoofd of gekookt en er wordt sap, saus, siroop of suiker toegevoegd. Vervolgens wordt het blik luchtdicht gesloten en verhit om alle aanwezige microben te doden. Vlees en vis worden op dezelfde manier geconserveerd.

Er zijn ook andere manieren om voedsel te conserveren zoals door het te zouten, te drogen of te invriezen. Er wordt ook onderzoek gedaan naar conserveren met behulp van kernstraling. De microben zijn er nog niet klaar mee!

We zijn benieuwd naar de uitdagingen die onze volgers voor ons zullen verzinnen tijdens onze Noordkaap Challenge. Laten we samen iets betekenen voor kwetsbare kinderen in Nederland en onze grenzen verleggen door nieuwe dingen te proberen. Vergeet niet om uw donatie te doen voor Stichting Het Vergeten Kind. Laten we samen een verschil maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.